Resveratrolün kardiyovasküler hastalıklar üzerine etkileri
Abstract
Öz:Kardiyovasküler hastalıklar; dünyada mortalitenin önde gelen nedenlerinden biridir. Kardiyovasküler hastalıklarınönlenmesi ve uygulanan tedavilerin etkisinin arttırılmasında, doğal nutrasötikleri kullanan alternatif farmakoterapiyöntemleri oldukça umut vericidir. Potansiyel olarak, kardiyovasküler hastalıkların tedavi edilmesine yardımcı olduğu vegelişimlerini önlediği düşünülen bu doğal bileşiklerden biri de resveratroldür. Resveratrol gibi biyoaktif diyet bileşenlerininbirden fazla hücresel hedefinin olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle kardiyoprotektif, antioksidan, antikanser,antiinflamatuvar, antidislipidemik ve antidiyabetik olmak üzere birçok etkisi bulunabilir. Çeşitli bitkilerde doğal olarakbulunan resveratrol (trans-3,4’,5 trihidroksistilben, RES), mantar saldırısına veya yaralanmaya yanıt olarak üretilenstilbenoid grubuna ait, flavonoid olmayan bir polifenoldür. Üzüm, kırmızı şarap, çilek ve yer fıstığı gibi çeşitli besinlerdebulunmaktadır. Bu derlemede, resveratrolün koruyucu kardiyovasküler etkileri hakkında yakın zamanda yayınlanan temelaraştırmaların sunulması hedeflenmektedir. Ortaya konulan çıkarımların hastalarda yeni klinik / terapötik stratejileringelişmesine katkı sağlaması amaçlanmıştır. Öz:Cardiovascular diseases is one of the leading causes of mortality in the world. Alternative pharmacotherapy methods using natural nutraceuticals are very promising in preventing cardiovascular diseases and increasing the effect of the treatments applied. One of these natural compounds that are thought to potentially help to treat cardiovascular diseases and prevent their development is resveratrol. Bioactive dietary components such as resveratrol are thought to have more than one cellular target. Therefore, they may have many effects including cardioprotective, antioxidant, anticancer, anti-inflammatory, antidyslipidemic and antidiabetic. Resveratrol (trans-3,4’,5 trihydroxystylbene, RES) naturally found in various plants is a non-flavonoid polyphenol belonging to the stilbenoid group produced in response to fungal attack or injury. It is found in a variety of foods such as grapes, red wine, strawberries and peanuts. In this review, it is aimed to present the basic research published recently on the protective cardiovascular effects of resveratrol. The revealed implications are intended to contribute to the development of new clinical / therapeutic strategies in patients.
Source
Beslenme ve Diyet DergisiVolume
49Issue
1Collections
The following license files are associated with this item: