Browsing by Author "Çelik, Fatma"
Now showing items 1-14 of 14
-
Association of food allergy in chıldren aged 0-4 years with maternal diet, breastfeeding and feeding of children
Ertal, Ezgi; Soylu, Meltem; Çelik, Fatma (, 2020)Bildiri Özeti: Purpose: Food allergies are a economic burden that negatively affects quality of life patients's. It is known as serious problem due to its high prevalence and anaphylaxis. This research was conducted ... -
Diyet inflamatuar indeksi, inflamasyon ve beslenme
Amanpour, Asghar; Çelebi, Furkan; Kahraman, Işık Gülcan; Çelik, Fatma (Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, 2022)ÖZ İnflamasyon, patojenlere karşı vücut tarafından verilen tepkidir. İnflamasyon ve kronik hastalıklar çift yönlüdür. İnflamasyon kronik hastalıklara neden olabildiği gibi uzun süreli düşük dereceli kronik inflamasyon da ... -
Diyetetik ve Beslenme Vaka Çalışmaları
Sağlık Bilimleri Fakültesi; Çelik, Fatma; Soylu, Meltem (Ankara Nobel Tıp Kitabevleri, 2022)Önsöz : Probleme dayalı öğrenme (PBL),sağlık hizmetlerinde giderek daha fazla tercih edilen bir öğretim yöntemi haline gelmiştir. Bununla birlikte günümüzde uygun şekilde yazılmış vaka çalışmaları eksikliği bulunmaktadır. ... -
Doğumdan itibaren 24.aya kadar bebeğin gelişimi sürecinde babanın beslenme üzerine etkisi
Özer, Rana (Biruni Üniversitesi, 2024)ÖZET Çalışma kapsamında da 0-24 aylık bebeği olan babaların bebeklerinin beslenmeleri üzerindeki etkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Ekim-Kasım 2022 tarihleri arasında Bursa ili Osmangazi ilçesindeki Aile ... -
Elit Genç Atletlerin Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
Akpolat, İrem; Çelik, Fatma (Dicle Üniversitesi, 2023)Öz Giriş: Bu araştırma olimpik kamp sürecinde 15-22 yaş aralığında olan 24 genç elit atletin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Amaç: Elit atletlerin beslenme alışkanlıklarını ve sporcuların beslenmeye ilişkin tutumlarını ... -
Gebelik ve emzirme döneminde yakın eş şiddetinin maternal/fetal sağlığa ve beslenmeye etkileri
Amanpour, Asghar; Ertal, Ezgi; Yıldız, Seda Nur; Çelik, Fatma (Türkiye Diyetisyenler Derneği, 2020)Şiddet, en az insanlık tarihi kadar eski olmasına rağmen, özellikle son yüzyıla kadar ciddi bir sorun olarak algılanmamıştır. Ancak değişik nedenlerle her gün artarak yaşanılan ve günlük hayata neredeyse yerleşme boyutuna ... -
Genç erkeklerde yumurta tüketimi ile kas gücü arasındaki ilişki
Ertal, Ezgi; Bulut, Şare; Kahraman, Sevde; Beyde, Bilgesu; Çelik, Fatma (Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon Derneği, 2023)Bildiri Özeti: Amaç: Yumurta, esansiyel aminoasitlerin tamamını içeren, oral besin alımının zenginleştirilmesinde önemli olan ve ayrıca doğal olması sebebiyle yoğun egzersiz yapan genç erkekler arasında oldukça popüler ... -
Kolorektal kanser, bağırsak mikrobiyotası ve beslenme
Amanpour, Asghar; Kahraman, Sevde; Karakaş, Pınar Ece; Çelik, Fatma (Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, 2022)ÖZET Kolorektal kanser, dünya çapında kanserlerin %10’unu oluşturmaktadır ve en sık görülen üçüncü kanser türüdür. Bu yaygın prevelans, kolorektal kanserin toplumların sağlık yükünü arttırdığını göstermektedir. Kolorektal ... -
Mavi ışık maruziyetinin sirkadiyen ritim ve beslenme üzerindeki etkisi
Amanpour, Asghar; Kahraman, Sevde; Çınar, Büşra; Çelik, Fatma (Celal Bayar Üniversitesi, 2021)Öz:Latin dilinde circa: yaklaşık, dies: bir gün karşılığındadır. Sirkadiyen ritim, 24 saatte bir kendini tekrar eden periyodik kalıplardır. Sirkadiyen ritimler günlük ritimlerden farklı olarak endojen olarak üretilir ve ... -
Mesleki ve Tıbbi Terminoloji
Çelik, Fatma; Sağlık Bilimleri Fakültesi (Ankara Nobel Tıp Kitabevleri, 2019)Önsöz : Terimlerin yani kendine özgü kelimelerin anlamı: varlıkları, durumları, olayları karşılayan sözcükler iken; terimlerin kaynağı bilim ve meslek olduğunda, aynı zamanda genel iletişim konuşma ve yazı dili dışında ... -
Profesyoneller için beslenme danışmanlığı ve eğitimi rehberi
Sağlık Bilimleri Fakültesi; Çelik, Fatma; Soylu, Meltem (Ankara Nobel Tıp Kitabevleri, 2022)Önsöz : Etkili iletişim becerileri; klinik, toplum, yönetim, araştırma veya yemek hizmeti alanlarında çalışan tüm beslenme profesyonelleri için gereklidir. Kişinin profesyonel ve özel yaşamında gerekli bilgi ve becerileri ... -
Sürdürülebilir beslenme ve diyet modelleri
Olgun, Sevde Nur; Manisalı, Emre; Çelik, Fatma (Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, 2022)ÖZET Dünyadaki hızlı nüfus artışı, teknolojik gelişmeler ve şehirleşme çevresel yozlaşmaya yol açarak ekolojik dengeyi ciddi bir tehdit altında bırakmıştır. Bu nedenle çevreye karşı daha duyarlı bir tutum geliştirmek adına, ... -
Vücut yağ yüzdesinin tahmin edilmesinde makine öğrenmesi
Başakın, Betül Gülfem (Biruni Üniversitesi, 2023)Abstract Obezitenin ve bulaşıcı olmayan hastalıkların tedavisi sürecinde önemli bir takip parametresi olan vücut yağ yüzdesi (VYY) oranın tespiti ve dağılımı oldukça değerlidir. Vücuttaki yağ doku ve yağsız dokunun ayırımı ... -
Yetişkinlerde D vitamini takviyesinin insülin direnci üzerine etkisi
Ertal, Ezgi; Çelik, Fatma; Soylu, Meltem (2019)Bildiri Özeti: Amaç: D vitamini eksikliği ile insülin direnci arasındaki ilişki son yıllarda oldukça tartışılan konular arasındadır. Bu araştırmanın amacı, D vitamini desteğinin insülin direnci üzerindeki etkisini ...