Covıd-19 pandemi sürecinde toplu beslenme yapılan kurumlarda gerçekleştirilen farklı beslenme uygulamalarının çalışanların yaşam kalitesine etkisi
Özet
Tüm dünyayı etkileyen COVID-19 pandemisinin ilan edilmesi ile birlikte, ülkemizde toplumsal kurumların işleyişinde bazı değişikliklere gidilmiştir, sosyal izolasyon gereği alınan tedbirler ile her kurumda farklı şekillerde uygulanmıştır. Bu araştırma, COVID-19 pandemi döneminde farklı nitelikte iş yapılan (memur, işçi) kamu kurumlarında görev yapan 200 çalışan üzerinde yapılan kesitsel ve tanımlayıcı nitelikte bir çalışmadır. Kurumlarda pandemi sebebiyle farklılaşan toplu beslenme uygulamalarının çalışanların yaşam kalitesine etkilerini belirlemek amaçlanmaktadır. Yaş ortancası 38 yıl (18-58 yıl) olan çalışanların %57'si erkek, %43'ü ise kadındır. Çalışanların %45,5'i COVID-19 enfeksiyonu yaşadığı belirlenmiştir. Tüm bireylerin %48'inde anksiyete görüldüğü, özellikle iş yoğunluğunun yüksek olduğu vergi dairesindeki kadın memur çalışanlarında bu oranın %64,4'e yükseldiği saptanmıştır (p<0,014). COVID-19 anksiyete ölçeği ile çalışanların beslenme alışkanlıkları karşılaştırıldığında ikindi öğününü atlamış olmanın ölçek sonuçlarını olumsuz etkilediği; kurum yemekhanesinde yemek yeme sıklığının her gün arttırılmasının ise olumlu etkilediği saptanmıştır (p<0,030; p<0,021). "Çalışanların Yaşam Kalitesi" isimli ölçeğin alt boyutu olan meslek tatmininden aldıkları puanların kurumlar arasında farklılaştığı ve bu farklılığın istatistiksel olarak önemli olduğu tespit edilmiştir (p=0,019). Araştırma sonuçlarında çalışanlarda ortaya çıkan tükenmişlik ve eş duyum yorgunluğu nedenlerine yönelik iyileştirilme çalışmaları yapılması, psikolojik destek verilmesi önerilmektedir. Kişilerin beslenme alışkanlıkları, yemekhanede veya dışarıda yemek yeme, ana öğün/ara öğün tüketme durumları vs. göz önünde bulundurularak sağlıklı beslenme konusunda diyetisyenler tarafından bilgilendirilmelidir. COVID-19 pandemi sürecinde çalışanların psikolojik durumları, yaşam kalitesi ve beslenme alışkanlıklarıyla ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. There've been some changes on processes of some social institutions, precautions are appyling on different ways in different institutions within the announcement of COVID-19 pandemics effecting the whole world. This is a research which is made cross sectional and describing on 200 employees working different types (officer, worker) in public institutions. The aim of the research is to describe the effects of differing collective nutrition practices in institons because of pandemics on quality of employees' lives. Median age is 38 years (18-58 years), %57 of employees are males, %43 of employees are females. It is detected that %45,5 of employees have been infected with COVID-19 infection. Anxiety is detected on %48 of employees, especially on female employees that work in tax administration which has a heavy workload, the ratio is %64,4 (p<0.014). When the nutrition habits of employees are compared with COVID 19 anxiety scale, it is detected that skipping afternoon meal is effecting the scale results negatively; increasing the frequency of eating in cafeteria every day is effectting the scale positively (p<0,030; p<0,021). Employees' scores which is given on "Quality of Lives of Employees" scale, which is a subdimension of job satisfaction, differ between institutions and this difference is significant statistically (p=0,019). As a result of causes of emphaty fatigue and burnout detected in researches, improvement works and psychological support are recommended. People should be informed by dieticians about healthy nutrition considering their nutritional habits, eating in or out of cafeteria, main meal/snacking status etc. More researches are recommended about employees' psychologic status, life quality and nutritional habits during COVID-19 pandemic process.
Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: