Makale Koleksiyonu
Recent Submissions
-
Evaluation of the relationship between cooking and food preparation skills and dietary intake, body mass index, and body composition in university students
(Soc Espanola Dietetica & Ciencias Alimentacion-Sedca, 2024)Abstract: Background and aim: Having cooking and food preparation skills can improve the nutritional and dietary quality of individuals. This study aimed to evaluate the relationship between cooking and food preparation ... -
Elit Genç Atletlerin Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi
(Dicle Üniversitesi, 2023)Öz Giriş: Bu araştırma olimpik kamp sürecinde 15-22 yaş aralığında olan 24 genç elit atletin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Amaç: Elit atletlerin beslenme alışkanlıklarını ve sporcuların beslenmeye ilişkin tutumlarını ... -
Kolorektal kanser, bağırsak mikrobiyotası ve beslenme
(Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, 2022)ÖZET Kolorektal kanser, dünya çapında kanserlerin %10’unu oluşturmaktadır ve en sık görülen üçüncü kanser türüdür. Bu yaygın prevelans, kolorektal kanserin toplumların sağlık yükünü arttırdığını göstermektedir. Kolorektal ... -
Effects of COVID-19 lockdown on sleep quality and nutrition habits in pregnant women
(Biruni Üniversitesi, 2022)Özet Üreme sağlığı, pandemi sırasında yaşanan önemli bir halk sağlığı sorunudur; ancak yeni 2019 koronavirüs hastalığının (COVID-19) enfekte olmayan hamile kadınlar üzerindeki etkileri hala bilinmemektedir. Kısıtlamaların ... -
Sürdürülebilir beslenme ve diyet modelleri
(Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, 2022)ÖZET Dünyadaki hızlı nüfus artışı, teknolojik gelişmeler ve şehirleşme çevresel yozlaşmaya yol açarak ekolojik dengeyi ciddi bir tehdit altında bırakmıştır. Bu nedenle çevreye karşı daha duyarlı bir tutum geliştirmek adına, ... -
Diyet inflamatuar indeksi, inflamasyon ve beslenme
(Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, 2022)ÖZ İnflamasyon, patojenlere karşı vücut tarafından verilen tepkidir. İnflamasyon ve kronik hastalıklar çift yönlüdür. İnflamasyon kronik hastalıklara neden olabildiği gibi uzun süreli düşük dereceli kronik inflamasyon da ... -
Düşük veya yüksek karbonhidratlı diyetlerin beyin, beyin-bağırsak aksı ve bilişsel işlevler üzerine etkisi
(İstanbul Gelişim Üniversitesi, 2022)Öz İntestinal mikrobiyota sağlığın korunmasında anahtar bir rol oynamaktadır. Mikrobiyota üzerine önemli etkileri olan beslenme, beyin-bağırsak aksındaki bozuklukları hafifletmek, nöroinflamasyonu ve bilişsel bozulmayı ... -
Environmental impacts and diet quality of popular diet models compared to Turkey's national nutrition guidelines
(Wiley, 2022)Aims: This study aimed to compare the environmental impacts and diet qualities of popular diet models with the recommendations of the Turkish national dietary guidelines. Methods: Seven-day isocaloric (8368 kJ) diet models ... -
Determination of malnutrition risk in paediatrics patients with two screening tools: Is pyms or strongkids effective?
(Mattioli 1885, 06.2022)Aim: Early diagnosis of malnutrition is important in hospitalized children. Since the effectiveness of screening tools is still unclear, this study was conducted to assess the risk of malnutrition with PYMS and STRONGkids ... -
Potent odorants and sensory characteristics of the soft white cheese “Jben”: Effect of salt content
(Wiley-Blackwell, 2022)Abstract Jben is a highly popular soft white cheese consumed in Morocco for its nutritional and health benefits. The aroma and aroma-active compounds of salted and unsalted Jben were investigated in this study. Aroma ... -
Mavi ışık maruziyetinin sirkadiyen ritim ve beslenme üzerindeki etkisi
(Celal Bayar Üniversitesi, 2021)Öz:Latin dilinde circa: yaklaşık, dies: bir gün karşılığındadır. Sirkadiyen ritim, 24 saatte bir kendini tekrar eden periyodik kalıplardır. Sirkadiyen ritimler günlük ritimlerden farklı olarak endojen olarak üretilir ve ... -
Resveratrolün kardiyovasküler hastalıklar üzerine etkileri
(Türkiye Diyetisyenler Derneği, 2021)Öz:Kardiyovasküler hastalıklar; dünyada mortalitenin önde gelen nedenlerinden biridir. Kardiyovasküler hastalıklarınönlenmesi ve uygulanan tedavilerin etkisinin arttırılmasında, doğal nutrasötikleri kullanan alternatif ... -
Gebelik ve emzirme döneminde yakın eş şiddetinin maternal/fetal sağlığa ve beslenmeye etkileri
(Türkiye Diyetisyenler Derneği, 2020)Şiddet, en az insanlık tarihi kadar eski olmasına rağmen, özellikle son yüzyıla kadar ciddi bir sorun olarak algılanmamıştır. Ancak değişik nedenlerle her gün artarak yaşanılan ve günlük hayata neredeyse yerleşme boyutuna ... -
Four-site skinfolds thickness percentiles of schoolchildren and adolescents in Turkey
(Cambridge University Press, 2021)Objective: The primary purpose of this study was to establish Turkish smoothed centile charts and LMS tables for four-site skinfold thickness based on a population-based sample and secondary purpose was to elaborate a ... -
Relationship between dairy consumption and abdominal obesity
(American College of Nutrition, 05.2021)Objective: This cross-sectional study aimed to demonstrate the relationship between dairy consumption and abdominal obesity in adolescents. Method: In total, 700 adolescents participated in this cross-sectional study. ... -
Effect of nanocomposite clay/low-density polyethylene film on the quality of rainbow trout (oncorhynchus mykiss) fillets stored with four different packaging conditions
(Taylor and Francis, 10.2021)Abstract: To improve the quality and increase the shelf life of rainbow trout fillets, nanocomposite clay/low-density polyethylene films were used during 25 days of refrigerated storage (4 °C). Low-density polyethylene ... -
Fingerprint of aroma-active compounds and odor activity values in a traditional moroccan fermented butter “Smen” using GC–MS–olfactometry
(Academic Press, 03.2021)Smen is a fermented Moroccan butter highly regarded for its unique flavor characteristics. For the first time, this study aimed to evaluate the suitability and complementary performance of purge-and-trap extraction (PTE) ... -
Histological, immunohistochemical and biochemica l effects of bee bread on stomach tissue of obese rats
(Comenius University, 2020)Obesity is a major health problem threatening humanity in medical, social and psychological dimensions. In this study, we aimed to determine the histological, immunohistochemical and biochemical effects of bee bread, added ... -
Tam buğday ekmeği tüketenlerde kronik hastalıkların saptanması ve tüketicilerin bilgi düzeyleri: Kayseri örneği
(Erciyes Üniversitesi, 20.09.2019)Bu kesitsel araştırma; Kayseri’de tam buğday ekmeği tüketenlerde kronik hastalık varlığını saptamak ve tüketicilerin bilgi düzeylerini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Yaşları 33.0±1.0 yıl olan 1200 (719 kadın, 481 ... -
The effects of feeding obese rats with bee bread on leptin and ghrelin expression
(Scientific and Technical research Council of Turkey - TUBITAK/Turkiye Bilimsel ve Teknik Arastirma Kurumu, 28.01.2020)Abstract: Obesity is an important public health problem and a risk factor for many chronic diseases, and its prevalence is increasing rapidly. In recent years there has been interest in the impact of nutrients on obesity ...